Strojnícka priemyslovka oslavuje 30. výročie vzniku

13.10.2011 Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves 13. októbra (TASR) – Stredná priemyselná škola strojnícka (SPŠS) v Spišskej Novej Vsi oslavuje dnes 30. výročie svojho založenia. Za 30 rokov existencie jej brány opustilo 3007 maturantov a v súčasnosti poskytuje vzdelávanie v strojárskych odboroch zameraných na grafické systémy a stavbu automobilov v odboroch mechatronika, logistika a elektronika.

„Veľmi úzko spolupracujeme so zamestnávateľmi a napĺňame tak podstatu koncepcie odborného vzdelávania Košického samosprávneho kraja,“ vysvetľuje riaditeľ školy Ladislav Ruttkay. Vďaka tomu vedia prispôsobiť obsah študijných programov potrebám praxe i konkrétnym zamestnávateľom. Tí na oplátku vedia pomôcť vybavením najmodernejšou technikou a už počas štúdia si môžu vyhliadnuť a motivovať svojich budúcich zamestnancov.

SPŠS spolupracuje i so zahraničnými školami. „Učitelia a žiaci cestujú do Čáslavi, Kroměříža, Třebíča a Tábora, taktiež do Alsfeldu, Weidenu a Mníchova. Skúsenosti získavajú aj v Kodani, chorvátskom Oroslavie, v Pori vo Fínsku a v rumunskom Temešvári,“ vyratúva Ruttkay. Škola má viacerých víťazov celoštátneho kola stredoškolskej odbornej činnosti, študent Peter Fulla dokonca reprezentoval Slovensko na svetových olympiádach v informatike, kde získal bronzovú a striebornú medailu.

Na strojníckej priemyslovke bolo pred troma rokmi zriadené prvé centrum odborného vzdelávania na Slovensku. V tomto roku ju navštevuje viac ako 370 žiakov v 16 triedach denného štúdia šiestich študijných odborov. Výchovno-vzdelávací proces zabezpečuje 39 učiteľov. Kým v roku 1990 sa tu vyučovalo 24 predmetov, dnes je to 75 rôznych predmetov.
 

Vyberte región

mark